Tips: Vänd telefonen för fler menyer
rubinson.se
Släktkrönikan - David
Davids liv och familj
Davids familj omkring 1947
På första bilden ser vi David med Stig och Ebba med Ove. Stig (jag) fyllde 75 år 2019. Det är jag som har producerat denna släktkrönika.
Bilden torde vara tagen omkring år 1947.
På den andra bilden ser vi David i sin krafts dagar. Oklart när eller var bilden är tagen

David i sina bästa år

Om David och Ebba Rubinson

David flyttade från Joelstorp till Betsele när han gifte sig med Ebba f. Karlsson från Rörmyrberg. I Betsele köpte han först ett småbruk "väst på byn". Där föddes de två sönerna Ove (1939) och Stig (1944). Han byggde senare ett hus på tomten Betsele 1:49 längre österut i Betsele. Huset var klart för inflyttning 1949. Därefter byggdes det ut oräkneliga gånger (han byggde till en bit i princip varje vår). Omkring 1955 såg det ut som på bilden.

Familjeföretaget

År 1950 startade David eget företag som elinstallatör, Rubenssons Elektriska, senare Rubinsons El och sedan 1971 Rubinsons El AB. Bolaget likviderades år 2003. Efter c:a 25 års framgångsrik verksamhet som ett av de ledande elföretagen i Lycksele såg det ut som på bilden.

Sönerna tog över företaget 1977 men sålde verksamheten vidare till BPA 1980, i samband med att Stig flyttade till Liberia. Verksamheten flyttade senare till Lycksele.

David sålde fastigheten 1 oktober 1993 och flyttade till Bångvägen i Lycksele. På grund av försämrad hälsa flyttade han till ett gruppboende, Källan, i april 2000. Där avled han hastigt den 28 maj 2000. Han blev 82 år.

Om Ebba Rubinson
Ebba föddes i Rörmyrberg 1921-09-09 som nr 6 av åtta syskon. En stor del av sin uppväxttid tillbringade hon på barnhemmet i Vindeln.
Hon gifte sig 1939-10-07 med David Rubinson från Joelstorp, Betsele. De fick två barn, Ove, född 1939 och Stig, född 1944.

Under barnens uppväxttid arbetade hon i hemmet. Sedan barnen flyttat hemifrån arbetade hon länge i familjens elfirma Rubinsons El i Betsele, där hon en tid var delägare. Senare arbetade hon bl.a. som kanslist på Öråns SK och i cafeterian på polishuset i Lycksele.

Ebba och David skilde sig i augusti 1973. Hon bodde flera år i Umeå tillsammans med Signar Karlsson från Sorsele. De bodde på flera platser i Umeå, senast hade de ett radhus på Ersboda.

Signar dog år 2005. Ebbas hälsa blev sämre och hon flyttade till ett äldreboende på Himlastigen i Umeå en kort tid efter Signars död.

Ebba avled efter en längre tids sjukdom på Axlagården i Umeå 2008-06-23. Hon blev 86 år.

Om David och Ebbas ättlingar

Ove

Ove Rubinson föddes i Betsele den 11 maj 1939, som äldste son till David och Ebba. Redan i unga år drabbades han av diabetes vilket skulle prägla en stor del av hans liv.

Efter folkskola och ett år i realskolan började han som elektrikerlärling hos pappa David. Ove kom att arbeta nästan hela sitt yrkesverksamma liv som elektriker i familjeföretaget. De sista åren innan sin pensionering arbetade han som vaktmästare på Arbetsförmedlingen i Lycksele.

I ungdomen träffade han Ing-Britt Lindberg från Tuvträsk. Ing-Britt hade dottern Susann från ett tidigare förhållande. De gifte sig den 19 oktober 1964 och fick två gemensamma barn, Carola och Dick.

Ove var en skicklig installationselektriker och även en praktiskt lagd man som gärna arbetade med underhåll av det hus i Betsele som familjen bodde i under ett antal år. Senare, när barnen blev vuxna, flyttade de till lägenhet i Lycksele.

Ing-Britt och Ove förblev gifta fram till Oves död den 27 mars 2004.

Ing-Britt föddes i Tuvräsk den 14 mars 1941. Hon arbetade en tid som biträde på Tempo vid torget i Lycksele. Hon har också arbetat inom restaurangbranschen i olika positioner, bl.a. som måltidsbiträde på AMU-center och som föreståndare på Götas café på Bångvägen. Där kom hon att synas i en liten biroll i en biograffilm, "utanför din dörr". Filmen hade premiär år 1992.
Hon bor som pensionär kvar i Lycksele.

Susann

Susann föddes i Vännäs den 10 april 1959. Hon är gift med Stefan Hjärpe, född 28 mars 1959, som kommer från Göteborg. De bor på Teg i Umeå. Susann och Stefan har en son:


Björn

Björn Hjärpe föddes 2 mars 1992. Hans stora intresse blev tidigt ishockey. Han visade sig ha ovanliga talanger för sporten redan under pojklagstiden. Bl.a. därför flyttade familjen till en villa bara ett par hundra meter från isladan på Teg i Umeå, för att Björn lätt skulle kunna ta sig till träningarna med Tegs SK, som blev hans första klubb. Senare spelade han bl.a. för Björklöven och i 20-årsåldern för Södertälje i Allsvenskan. Det hann också bli fyra säsonger i Halmstad HF i Allsvenskan.

I det civila arbetar Björn som ekonomiassistent.

 

Carola

Carola föddes den 26 april 1964 i Betsele. Hon gifte sig med Peder Lindström från Lycksele år 1992. De flyttade till Lerum där de köpte ett lantligt beläget hus.
Peder avled den 26 oktober 2015.

Carola flyttade senare till Partille där hon bor när detta skrivs 2019. Carola och Peder fick två barn:

Sandra

Sandra Lindström föddes 1991 i Lerum.

Kajsa

Kajsa Lindström föddes 1998 i Lerum.

Carola, Sandra och Kajsa vill just nu inte lämna ut fler uppgifter

Dick

Dick föddes den 13 januari 1967 i Betsele. Som så många andra i den generationen var hans stora intresse i ungdomen persondatorer och IT-teknik. Detta intresse har gett honom den karriär han haft inom den branschen.

År 1995 träffades han och Anneli. Hon skriver: Annelie Carina Rubinson, född Backman den 6 sep 1973 på Lycksele BB, men uppväxt i byn Strycksele i Vindelns kommun. Efter gymnasiestudier i Lycksele på 3-årig ekonomisk linje fick jag arbete inom ekonomi på Brana AB i Lycksele. Det var där jag träffade Dick år 1995. Vi gifte oss år 2002 och skildes år 2012. Andra arbeten jag haft som alla varit inom ekonomi är Swebus AB, Busspoolen Västerbotten AB och nu jobbar jag sedan tio år på Skatteverket. Jag köpte 2014 ett hus i Strycksele som jag med stor hjälp av min pappa håller på att renovera, men bor i bostadsrätt i Lycksele. Som kuriosa kan jag berätta att när jag träffade Dick berättade hans farmor Ebba att hon i barndomen i Rörmyrberg bodde granne med min farfar David Backman, som kom till Rörmyrberg som fosterbarn till sin faster. Världen är liten!

Molly

Molly Johanna Rubinson, född 22 juni 2001 (midsommarafton det året) kl 14.31 på Lycksele BB. Studerar vård- och omsorgsprogrammet på Tannbergsskolan i Lycksele. Sommarjobbar hela sommaren 2019 på demensboendet Maskrosen på Södermalm i Lycksele och trivs mycket bra. Tog körkortet den 2 juli 2019, så mycket fritid tillbringas körande farmors Toyota Yaris eller mammas Volvo V70.

Albin

Albin Alexander Rubinson, född 19 april 2005 kl 19.07 på Lycksele BB. Börjar till hösten 2019 i åk 8 på högstadieskolan Finnbacken. Albin är liksom sin pappa Dick intresserad av datorer och mycket fritid ägnas till olika dataspel.

 


Stig

Stig föddes den 13 april 1944 i Betsele. Det är jag som har producerat denna släktkrönika.

Som sammanfattning kan man konstatera att jag sannolikt är den i släkten som haft svårast med att stanna upp och "bli vid din läst". Jag har bott i Betsele, Lycksele, Härnösand, Timrå, Namalundu Gorge i Zambia, Yekepa i Liberia, Spånga och Upplands Väsby i Stockolm. Numera bor jag hela året i Thailand.
Jag har besökt cirka 60 länder i fyra världsdelar. Längsta tiden bodde jag i Stockholm, 27 år.

Efter pensioneringen 2005 bodde jag och min dåvarande fru halvårsvis i Thailand på Scandinavian Village i Bangsaen. Min oroliga själ fick mig att efter 47 års äktenskap överge min fru och bosätta mig i Thailand på heltid. Jag gifte mig 2014 med Sunee Duangkhao, född den 4 april 1964 (numera Sunee Rubinson). Vi bor halva året på Scandinavian Village och halva året i hennes födelsestad Si Chiang Mai vid Mekongfloden på gränsen till Laos. Sunee har en stor tomt centralt i stan där vi har tre hus. Välkommen att hälsa på! Vi har faktiskt haft besök både från Betsele och flera andra platser i Sverige.

Mitt yrkesveksamma liv har till drygt hälften ägnats åt elbranschen i positioner från serviceingenjör till elchef, installationschef och personalchef. Samtidigt fritidsstudier i ekonomi och administration gav 125 poäng på våra universitet. Efter 8 år med eget företag inom radonsanering kändes det som att komma hem när jag till sist fick anställning på Friskis&Svettis Riks som ekonomi- och IT-chef. Efter fem år där pensionerade jag mig. Men efter ett halvår blev jag övertalad att återkomma temporärt vilket blev 12 månader varav de sju sista månaderna som t.f. Generalsekreterare.

Som pensionär har jag fortsatt att arbeta ideellt med bl.a. IT-frågorna inom Scandinavian Village i Bangsaen. Internet har gått från uppringt modem till dubbla inkommande fiberkablar och nätverk med Gbit-hastighet. De senaste tio åren har jag skött företagets hemsidor. Nu utgör jag 50% av den interna tekniskt rådgivande gruppen, som pensionär får man inte arbeta i Thailand, bara ge råd.

Mina ättlingar är:

Pernilla

Pernilla föddes 18 juni 1966 i Härnösand.
Familjen bodde de första två åren i Timrå, därefter gick flyttlasset till Lycksele. När Pernilla hade gått ut första klass var det dags att flytta, denna gången till Zambia. Under de yngre tonåren bodde hon i Liberia, där pappa jobbade på Lamco.
Pernilla stortrivdes i både Zambia och i Liberia, där vi hade egen häst och andra djur. I Zambia hade Pernilla tama kameleonter, varav en fick följa henne hem till Lycksele.

Efter examen från Sigtuna Humanistiska Läroverk arbetade Pernilla en kort tid på Råcksta sjukhus. Det var där hon träffade

JARI


Jari Jussila föddes den 16 oktober 1958 i Finland. Han kom som ung till Sverige där han bott sedan dess.
Pernilla och Jari har även en lägenhet på Scandinavian Village i Thailand.
De har nu, 2019, varit gifta i 33 år och har två barn och ett barnbarn:

Niklas

Niklas föddes den 24 oktober 1986. Som ung var han mycket intresserad av datorer. Han skaffade sig en grundlig utbildning, vid Södertörns Högskola. Efter att ha arbetat som nätverkstekniker såg han ett grönare gräs på annat håll. Han utbildade sig till lastbilschaufför och kör nu tunga transporter för Arla.

Under en semesterresa till Thailand dök det allra grönaste gräset upp. Hon heter

GREEN

De är numera sambor och bor i Kallhäll, Järfälla.

Pernilla och Jari´s andra barn heter

Jennifer

Hon föddes den 16 maj 1989 i Kallhäll. Jennifer har alltid varit djurintresserad och en stor djurvän. Redan på lågstadiet bestämde hon sig för att bli vegan, något som hon är fortfarande. Efter att ha utbildat sig till djursjukvårdare och arbetat med bl.a. hemlösa katter, vidareutbildade hon sig igen och hamnade så småningom inom HR-branschen, där hon i huvudsak arbetat med rekrytering av bl.a. IT-konsulter och läkare.
Jennifer är sambo med Per Haagesen. Per kommer från Rognan i Nordnorge, studerade konst på universitetet i England och jobbar numera som Concept Artist inom spelbranschen i Stockholm. De bor på Södermalm tillsammans med sin son Orion och två katter.


Jennifer och Per har en son:

Orion


 

Orion föddes 29 januari 2019 i Stockholm. Han blev Davids första barnbarns barnbarn. Orion bor med mamma och pappa på Södermalm i Stockholm.

Pernilla har under sitt yrkesverksamma liv arbetat med försäljning av både anläggningar och produkter. Sedan flera år är hon distriktsansvarig för Kompan´s försäljning av lekplatser till kommuner och större företag.
Pernilla och Jari har bott i cirka 30 år i Kallhäll, Järfälla. Under 2019 har de flyttat till lägenhet i Upplands Väsby.

 

Jeanette


Jeanette föddes 11 mars 1969 i Lycksele. Jeanette tillbringade, liksom sin syster Pernilla, en stor del av sin uppväxt i Zambia och Liberia. Efter att ha gått gymnasiet i Spånga arbetade hos som Au Pair i New York i ett år. Därefter läste hon Ekonomlinjen vid Stockholms Universitet.
Efter ekonomexamen har hon i huvudsak arbetat med koncernredovisning på Securitas huvudkontor i Stockholm.

Under studietiden träffade hon Fredrik Alexandrow, som föddes den 30 oktober 1970 i Jakobsberg. De gifte sig och fick två barn:

Filip

Filip föddes den 9 januari 2001.

Gustav

Gustav föddes den 25 april 2005.

Familjen bor nu i Upplands Väsby.